Kadınların hedefi her alanda yüzde 50

Kadınların iş dünyasında temsil oranını ve etkinliğini artırmayı amaçlayan DEİK Kadın Platformu kuruldu. Platform Başkanı Ebru Özdemir, “Her alanda yüzde 50 bizler için kritik eşik. Bu seviyeye gelene kadar, kadınları savunmamız ve desteklememiz gerekiyor” dedi.

Kadınların hedefi her alanda yüzde 50
REKLAM ALANI
Yayınlama: 08.03.2024
A+
A-

Ebru Sungur / İSTANBUL – Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aracılığıyla toplumdaki mevcut yerlerini ve olması gereken düzeyi dile getirirken iş dünyası STK’larında da seslerini daha çok duyuracak adımlar atıyorlar. Bu kapsamda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Kadın Platformu kuruldu. İş insanı Ebru Özdemir, DEİK Kadın Platformu Başkanı oldu. Platform, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK üyesi kadınların katıldığı bir toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Ebru Özdemir, platformu kadınların iş dünyasında daha etkin ve daha görünür olması ve üst düzey yönetici pozisyonlarında temsiliyetlerinin artırılması amacıyla kurduklarını bildirdi. İş dünyasında kadınların temsilinin ortalama yüzde 10 düzeyinde olduğunu belirten Özdemir, “Her alanda yüzde 50 bizler için kritik eşik. Bu seviyeye gelene kadar, kadınları savunmamız ve desteklememiz gerekiyor” dedi.

Aidat teşviği

DEİK’te kadın temsilinin artması için yönetim kurulunda bir dizi karar aldıklarını anlatan Ebru Özdemir, her iş konseyinin yürütme kurulunda en az bir kadın üyenin yer alacağını, iş konseylerinin performans kriterlerine ‘kadın’ başlığının da ekleneceğini söyledi. DEİK’te temsilci sayısı 5’in üzerinde olan şirketlerin 1, 10’un üzerinde olan şirketlerin de 2 üst düzey kadın yöneticiyi bu temsile dahil etmeleri halinde bir yıl aidat ödemeyeceklerini bildiren Özdemir, ayrıca yeni üye kadın girişimcilerden de indirimli aidat alınacağını vurguladı. Özdemir, DEİK’in her yıl 8 Mart’ta iş dünyasında kadınların aktif olmasını teşvik eden ödüller vereceğini de belirtirken konuşmasını halk ozanı Neşet Ertaş’ın, “Kadınlar insandır, biz insanoğlu” sözüyle tamamladı.

İş gücüne katılımda OECD’nin yarı düzeyi

DEİK Kadın Platformu toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, şunları söyledi: 

“2002 yılında yaklaşık  yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2023 yılında yüzde 36’ya ulaştı. OECD’ye göre kadınların iş gücüne katılım ortalaması yüzde 66. Türkiye’nin bu orana ulaşmasıyla, milli gelirimizde de yüzde 20’lik bir artış söz konusu olacak. 12. Kalkınma Planı’nda, 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40.1’e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36.2’ye yükseltilmeyi hedefliyoruz.”

Göktaş, mahalle kreşlerini ülke genelinde yaygınlaştırarak kadınların iş gücüne katılımını teşvik edeceklerini vurguladı.

Postmodern çağda kadınlar yükselecek

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, dünyada çalışma saatlerinin üçte ikisini üstlenen kadınların, malların ise sadece yüzde 10’una sahip olduğunu söyledi. Kurulun, 8 Mart dolayısıyla düzenlenen toplantısında konuşan Nurten Öztürk, şunları kaydetti:

“Modern çağ erkeklerin çağı oldu. Belirli hedef ve strateji belirleme doğrultusunda bireysel kaldılar ve küçük gruplar ile çalışmayı tercih ettiler. Oysa postmodern çağ, hedef belirleme ve takım çalışması, grup kararlarının alınması, çok yönlü düşünebilme çağı. Bu konuda da kadınlar daha donanımlı ve içgüdüsel olarak daha yetkinler. Bu çağ kadınların yükseliş çağı olacak. Yeter ki fırsat verilsin.”

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerine, “Kadınlar ekonomiden ne ister?” diye sorduğunu belirten Öztürk, yanıtların, kadının hem çalışan hem de girişimci olarak iş hayatında daha aktif olmasının önünü açacak öneriler getirdiğini anlatarak şöyle dedi: “Eşitlik sağlanıncaya kadar kadınlara her alanda öncelik sağlanması son derece önemli.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.