Sinop’ta nükleer için Rusya gündemde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sinop’ta yapılması planlanan Türkiye’nin ikinci nükleer santrali için ilk santral gibi Rusya’yı işaret ederek, “Sinop’ta Rosatom’la işbirliğimizi geliştireceğiz” dedi.

Sinop’ta nükleer için Rusya gündemde
REKLAM ALANI
Yayınlama: 26.03.2024
A+
A-

Mithat Yurdakul – Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen nükleer enerji forumu Atomexpo, Moskova’da meydana gelen terör saldırısının gölgesinde gerçekleşti. Hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulan fuarda, üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Forumdaki alanlara barkodlu kimlik kartı ve ekranlara katılımcıların fotoğraflarının yansıtıldığı güvenlik sistemiyle giriş yapıldı. Katılımcıların telefon ve dizüstü bilgisayarları, olası bir bomba ihtimaline karşı aktif hale getirilerek kontrol edildi. 75 ülkeden 4 bin 500 kişinin katıldığı forumda, nükleer enerji alanındaki şirketlerin stantları yer aldı. 

‘Nükleer mecburiyet’ 

Forumdaki “Temiz Enerji: Geleceği Birlikte Yaratmak” başlıklı oturumda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Moskova’daki terör saldırısını kınadı, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi, Rus halkıyla dayanışma içinde olduklarını söyledi. Akkuyu Nükleer Santrali’ne geçtiğimiz nisan ayında nükleer yakıt teslimiyle Türkiye’nin “nükleer ülke” haline geldiğini ifade eden Bayraktar, “Büyüyen bir ülke olarak Türkiye’nin hem sanayinin büyümesini hem de talep artışını karşılamak için enerjiye ihtiyacı var. Son yıllarda enerji talebimiz üç katına çıktı. Önümüzdeki 10 yıl boyunca talebin her sene yüzde 4 artmasını bekliyoruz. Bu talebi karşılarken kapasitemizi temiz enerji kaynaklarıyla artırmak istiyoruz. Bunun için de enerji sepetimize nükleeri eklemek mecburiyetindeyiz” dedi. 

2050 hedefi 

Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu santralinde yer alacak dört reaktörün tümünün 2035 yılına kadar çalışmaya başlayacağını bildiren Bayraktar, “Ondan sonra belki küçük modüler reaktörlere göz dikeceğiz. Hedefimiz 2050’ye kadar nükleerden 20 gigavat elektrik üretmek. İlaveten Sinop’ta dört reaktör ve Trakya’da dört reaktör yapmamız gerekiyor. Ayrıca önümüzdeki 20-30 sene zarfında 5 gigawatt civarında küçük modüler reaktör eklememiz lazım. İnşallah Sinop’ta Rosatom’la işbirliğimizi geliştireceğiz. Ancak Çin ve Güney Kore gibi ülkeler de Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünüyor” açıklamasını yaptı. 

‘Ekosistem inşa ediyoruz’

Bakan Bayraktar, nükleer enerjide insan kaynağını da geliştirmek durumunda olduklarını anlatırken, “Bu konuda Rosatom ve diğer paydaşlarla işbirliği yapıyoruz. Rosatom’la kapsamlı bir yerelleştirme programımız var. Türkiye’de nükleer ekosistemini inşa ediyoruz” diye konuştu.

Putin’den ‘barışçıl nükleer’ mesajı

Ağırlıklı olarak Rusya’nın nükleer teknoloji taşıdığı ülkelerin yetkililerinin yer aldığı etkinliğe Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bir mesaj gönderdi. Nükleer enerjinin güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Putin, “Rusya nükleer altyapıların yapılmasında dünyaca kabul gören öncü bir ülkedir. Forum diğer ülkelerle ortak yaklaşım ve projelerin geliştirilmesi, barışçıl atomun kullanılması konusunda çok güzel bir vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

Forumun elektrikleri yeşil enerjiden

Forum, tarihinde ilk kez tamamen yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjiyle faaliyetlerini gerçekleştirdi. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, “Bu yıl 70’ten fazla ülkeden temsilcilerimiz var. Yeni misafirlerimizin çoğunun Afrika kıtasından gelmesinden özellikle memnuniyet duyuyoruz. Forumumuz, yeşil üretimin önemli ve ayrılmaz bir parçası olan nükleer enerjiye yönelik giderek artan ilgiyi yansıtmaktadır. Ve bu, tarihimizdeki tamamen karbonsuz ilk Atomexpo Forumu. Yani, burada kullanılan tüm elektrik yeşil üretimden elde ediliyor” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.