Japon şirketler saman nezlesi olan çalışanlarına ‘tropikal kaçış’ gezileri sunuyor

Ülkede saman nezlesi çalışanların üretkenliğini etkileyen önemli bir sorun olarak kabul ediliyor.

Japon şirketler saman nezlesi olan çalışanlarına ‘tropikal kaçış’ gezileri sunuyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 07.04.2024
A+
A-

Derleyen: Ayşe Kısakürek Japonya’daki şirketler, alerjiye yatkın çalışanlarına, polen sayısının düşük olduğu bölgelere sübvansiyonlu bir ‘tropikal kaçış’ sunuyor.

The Washington Post’un haberine göre, saman nezlesinin çalışanların verimliliğini etkileyen önemli bir sorun olduğu Japonya’da bazı şirketler semptomları hafifletmek ve çalışan verimliliğini artırmak için yenilikçi çözümler uyguluyor.
Haberde, bazı şirketlerin saman nezlesinden muzdarip çalışanlarına ülkenin güneyinde yer alan tropik Okinawa Adası gibi daha hafif semptomlarla karşılaşacakları bölgelere geçici olarak taşınmaları için mali destek sağladığı yazıldı.

Girişimin, saman nezlesinin iş performansı üzerindeki etkisiyle mücadele etmeyi amaçladığı bildiriliyor. Zira bazı çalışanlar, uzaktan iş gezileri sırasında odaklanma ve üretkenliğin arttığını bildiriyor.

2020 yılında Japon saman nezlesi hastalarını kapsayan bir çalışmada, katılanların yaklaşık yüzde 80’i semptomlarının üretkenliklerini önemli ölçüde azalttığını kaydetti.

‘ULUSAL BİR HASTALIK’

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan bir ankete göre ise, ülkede birçok şirket benzer programları ortaya koyuyor. İşyerlerinin yaklaşık yüzde 20’si saman nezlesi mevsiminde uzaktan çalışmaya izin veriyor ve bazıları ilgili maliyetleri karşılıyor.

Japonya’da Şubat sonundan Nisan ortasına kadar zirveye ulaşan saman nezlesi mevsimi, yalnızca bahar boyunca alerji, hapşırma ve kaşıntıyla boğuşan kişiler için bir rahatsızlık değil. Her yıl milyonlarca işçinin bu dönemde saman nezlesine bağlı hastalıklara yenik düşmesi sebebiyle Japonya’ya ciddi ekonomik yük getiren önemli bir halk sağlığı sorunu.

Başbakan Fumio Kishida geçen yıl saman nezlesinin verimliliği de etkileyen ‘ulusal bir hastalık’ olduğunu kabul etti ve ‘üretkenlik üzerinde büyük bir etkisi’ olduğunu söyledi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.