Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) iş birliğiyle gerçekleştirilen “Deniz Çayırlarının Dağılımlarının Belirlenmesi, Haritalanması ve Transplantasyonu Projesi” kapsamında Türkiye’de ilk kez deniz çayırı ekimi projesi Göcek Körfezi’nde dün gerçekleştirildi.
Çağatay KENARLI MUĞLA – Bu projenin ilk ayağına Milliyet olarak eşlik ettik. Bilim insanlarından oluşan ekipler, Göcek’te deniz dibine ilk parti ekimleri yaptı. Denizlerin akciğerleri olarak nitelendirilen deniz çayırlarının korunması için hayata geçirilen projeyle Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne 10 bin deniz çayırı ekilmesi planlanıyor.
Karbonu hapsediyor
Denizlerin yaşam kaynağı olan deniz çayırları, halk arasında da deniz eriştesi olarak biliniyor. Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki ekosistemi koruyan deniz çayırları kıyı yapılaşması, turizm baskısı, kirlilik, çapa taraması gibi nedenlerle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya son yıllarda sürekli azalıyor. Bir metrekarelik deniz çayırları günde 14 litre oksijen üretirken, 1 hektarı ise yılda 1024 ton karbon tutabiliyor. Deniz çayırları ormanlara göre saatte 10 kat daha fazla oksijen üretirken ekosistemi korumak için kritik bir rol üstleniyor.