Harikalar yaratan öğretmenler

Kimi deprem bölgesinde öğrencilerini yalnız bırakmadı kimi okulu sevdirerek devamsızlığı azalttı kimi de düzenlediği yaratıcı etkinliklerle ‘Eğitimin Nobeli’ni aldı. Türkiye’nin dört bir yanındaki öğretmenler, harikalar yaratıyor.

Harikalar yaratan öğretmenler
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.11.2023
A+
A-

OZAN ÖMER KADÜKER – Sınıflarını, okullarını hatta şehirlerini değiştiren, harikalar yaratan öğretmenler hem öğrencilerin ve velilerin hayatlarına dokunuyor hem de çalışmalarıyla meslektaşlarına rol model oluyorlar. Aralarında kendi acısını yaşamadan deprem bölgesine geri dönen de var, çocuklara doğa sevgisi aşılayan da. 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında okullarında yaptıkları çalışmalarla fark yaratan öğretmenleri derledik: 

OKULU SEVDİRDİ

Osmaniye’deki Kadirli Kayasuyu İlkokulu’na geldiğinde okulun, çocukların eğitim almasına uygun şartları sağlamadığını ve diğer öğretmenlerin de mutsuz olduğunu fark eden okul öncesi öğretmeni Rumeysa Çevlik, ‘Buradaki çocuklar için en güzelini yapmam gerekir’ düşüncesiyle ‘Doğadaki Sınıf’ olarak adlandırdığı çalışmasıyla yenilikçi öğrenme ortamları tasarlamak üzere işe koyuldu. Çevlik, ekolojik sınıf kurdu, plastiklerin, süsleme malzemelerinin kullanılmasına izin vermediği sınıfında çocuklara doğayı koruma bilinci aşılamayı hedefledi.  

Rumeysa Öğretmen, sıfır maliyetle bir açık hava sınıfı oluşturdu, tüm malzemeleri doğadan ve evlerde kullanılmayan ürünlerden elde etti. Ayrıca atıl kalan sınıfları Matematik, Uzay Bilim, Atatürk Müzik, Sanat, Spor atölyelerine dönüştüren Çevlik, çalışmalarıyla hem çocukların okula devam oranını artırıyor hem de merak duygularını sınırsızca yaşamasını sağlıyor. Sabancı Vakfı’nın 14. Sezon Fark Yaratanı da seçilen Çevlik, ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın elinden aldı. 

AİLESİNİ BIRAKIP KOŞTU

Öğretmen Akademisi Vakfı eğitimcilerinden Bilal Zemin, Adıyaman’da depremde evini kaybetti, yaralandı. Çocuklarını ve eşini memleketine götürdükten sonra tedavi sürecinin tamamlanmasını beklemeden deprem bölgesine dönen Bilal Öğretmen, “Sevdiklerimin travmatik yasını tutarken, geri dönmem gerektiğini; kalanların yanında olmazsam, bugüne kadar yaptığım çalışmaların anlamını yitireceğini düşündüm” diyerek yaşadıklarını anlattı. Meslektaşlarıyla çalışmalara başlayan Bilal Öğretmen, “60 çadır bölgesine ve 12 köye gıda ve yiyecek yardımı ulaştırdık. Telefon şarj panoları kurduk, doğum yapmış anneler için özel paketler hazırlayıp dağıttık. Öğrencilere yüzlerce hazırlık kitabı, çocuklara yüzlerce oyuncak ulaştırdık” dedi. 

‘EĞİTİM NOBELİ’Nİ ALDI

Ankara Etimesgut Şeyh Şamil Anaokulu’nun öğretmeni Mehmet Bilgin, eğitime yaptığı ‘olağanüstü katkılar’ nedeniyle 97 ülkeden 19 bin öğretmen arasından ‘Eğitimin Nobeli’ olarak adlandırılan Küresel Öğretmen Ödülü’nü aldı. Mehmet öğretmen, çalışmalarını şöyle özetledi: “Sınıfımız bir gün hava alanı olmuşsa başka gün taş devrine ışınlanıyoruz. Bir gün hastaneye dönüşmüşse bir başka gün gezegenlerde dolaşıyoruz. Bir çalışmada golf sahasını sınıfımıza taşımışsak diğer gün paraşütle onları uçuruyorum. Benim için her zaman çocukların hayalleri ön planda.”

Harikalar yaratan öğretmenler

45 YIL SONRA BULUŞTULAR

Öğretmen Akademisi Vakfı’nın eğitimcilerinden Baysan Banu Uzun, ilkokul öğretmenini 45 yıl sonra buldu. Hatice Yavuz’un sınıfa ilk giriş anını, sevgisini, şefkatini hiç unutmayan Uzun, “Öğretmenim sayesinde bir bakışın, tatlı bir sesin çocuk için ne kadar önemli olduğunu öğrendim. Şimdi 20 yıl önceki öğrencilerim de beni bulmaya başladı” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.