Hastanede şiddeti gri kod önleyecek

Şiddet olaylarına ilişkin yeni çalışmaların yakında hayata geçeceğini açıklayan Sağlık Bakanı Koca, “Gri kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor. Kolluk kuvveti hazır halde bekliyor olacak” dedi.

Hastanede şiddeti gri kod önleyecek
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.10.2023
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, poliklinlerde yoğunluk ve şiddet olaylarına ilişkin yeni çalışmaların yakında hayata geçeceğini bildirdi. Koca, Kovid-19’un Eris varyantına karşı Bakanlığın aldığı tutumun aşı karşıtlığını beslediği iddialarına karşı da çocukluk çağı aşılamalarındaki başarıya işaret etti.

Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şiddet olaylarına karşı hastaneleri daha güvenli hale getirme sözünü verdiği “gri kod” uygulamasının üzerinde yazılım çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Koca, “Sağlık çalışanı beyaz kod vermesi durumunda süreci düşünerek çekingen davranabiliyor. Daha basit bir müdahale ile Beyaz kod ihtiyacı azaltılabilir, çoğu şiddet olayı daha o eşiği geçmeden önlenebilir. Gri kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor. Kolluk kuvveti hazır halde bekliyor olacak. Beyaz kod da devam edecek” ifadelerini kaydetti. Hastanede şiddet olaylarının en sık görüldüğü alanlardan olan poliklinik çalışmaları için de “Vatandaşımızın sağlık ihtiyacının hangi branşta olduğunu bilme zarureti yok. Bir sağlık profesyonelinin onu yönlendirmesi daha doğru. Bu bakımdan Aile Hekimlerimizin rolünü çok önemli görüyorum. Aile Hekimleri vatandaşlarımızı doğru branşlara yönlendirebilir. Bununla ilgili bir çalışmamız var. Ayrıca hastalarımızın arayıp durumunu anlatacağı, doğru danışmanlık alarak doğru branşa müracaat etmesini sağlayacak bir çalışma planladık” bilgisini verdi.

‘Konu saptırılıyor’

Son dönemde gündemden düşmeyen Eris varyantı ve buna karşı alınması gereken önlemlere de değinen Koca, aşı kampanyası düşünmedikleri yönündeki açıklamalarına yönelik tepkisel değerlendirmeleri eleştirdi. Koca, “Konular saptırılıyor. Bazı görüşler ve ısrarlı beyanlar kesinlikle bilimsel amaçlı değil. Salgın boyunca alınan tüm kararların arkasında bilim var. Bilimsel gelişmeleri asla göz ardı etmedik. Mücadeleyi bilimsel verilerle yönetmiş bir ekibin, şayet gerekli olsa her şeyin en kolay olabileceği bir noktada bilime sırt çevirmesi mümkün mü? Bizleri aşı karşıtı imişiz gibi göstermek isteyenler, ülkemizde başarıyla yürütülen aşı uygulamalarını bilemeyecek kadar bilgisiz olamaz. Çocukluk çağı aşılamalarında oran neden %95’in üzerinde?” dedi.

Yükün yüzde 60’ı hastanede

Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, 2022’de bin 555 aktif hastane, 35 bin 934 aile hekimi birimi ve aile sağlığı merkezi de birinci basamak sağlık hizmeti sundu.

854 milyon 328 bin 324 hekime müracaatın yüzde 39,9’u birinci basamak kurumlarında, yüzde 60,1’i ise hastaneler ve özel tıp merkezlerinde yapıldı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.