Dışişleri Bakanı Fidan Ankara’da ağırladığı ABD’li mevkidaşı Blinken’la mesafeyi korudu, ortak basın toplantısı düzenlenmedi. Uçağın önünde açıklama yapan Antony Blinken, ateşkes için tarih veremedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Gazze’deki savaşın başından bu yana ilk kez gerçekleşen Ankara ziyareti uluslararası medyanın göz hapsinde.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pazar gününün son saatlerinde Ankara’ya inen Blinken’la, bugün bakanlık binasında görüştü. Yaklaşık iki buçuk saat süren görüşme sırasında Dışişleri Bakanlığı çevresinde toplanan protestocular gösteri yaptı.
ABD’yi Gazze’de Filistinlilerin öldürülmesinin suç ortağı olarak gören onlarca gösterici, bakanlık binasının önüne geldi. ‘Katilin Blinken, Türkiye’den defol’ sloganları atılırken, polis bazı protestocuları gözaltına aldı.
Bakan Fidan ve ABD’li mevkidaşı 150 dakikalık görüşmenin ardından kameralar karşısına birlikte geçip basın toplantısı düzenlemedi.
İki bakan görüşme öncesinde gazetecilere poz verdi, Blinken’ın elini sıktığı mevkidaşı Fidan’a sarılmak istedi ancak Dışişleri Bakanı mesafeyi korudu.
ATEŞKES İÇİN TARİH VEREMEDİ
Bunun yerine ABD Dışişleri Bakanı Ankara’dan ayrılırken havalimanında uçağın önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin derin endişelerini bildiklerini vurgulayan Antony Blinken, basın toplantısında daha çok insani yardımlar ve rehineler gibi başlıklar üzerinde durdu.
“İnsani yardımların Gazze’ye ulaştırılması için gerekli adımların atıldığını önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Tüm bu konularda ilerleme sağladığımızı düşünüyorum” diyen ABD’li bakan, çatışmanın bölgeye yayılmaması için Washington yönetiminin elinden geleni yaptığını, savaşın yayılmamasının da bir başarı olduğunu kaydetti.
Ateşkesin sorulması üzerine Antony Blinken bir tarih vermedi, rehineler ve insani yardımlar konusuna odaklandıklarını vurguladı.
AL JAZEERA: ORTAK AÇIKLAMA YOK
Ziyareti Ankara’da takip eden Al Jazeera muhabiri Resul Serdar, bakanların görüşmesinin ardından ortak bir açıklama yapılmadığını bildirdi. ABD tarafının Türkiye’yi elindeki rehineleri serbest bırakması için Hamas’a daha fazla baskı yapmaya ikna etmeye çalıştığını kaydeden Al Jazeera muhabiri, Ankara’nın tutumunun ise çok net olduğunu aktardı. Ankara, Washington’a rehine ve tutuklu takasının karşılıklı olması gerektiğini iletti. Buna göre, Hamas’ın rehineleri serbest bırakması karşılığında İsrail de elindeki Filistinli tutukluları bırakmalı.
Türkiye’nin Ankara’dan talebinin ise koşulsuz ateşkes olduğunu bildiren Al Jazeera, ateşkesin gözlemi için ise Türkiye’nin garantör olacağı uluslararası bir mekanizmayı gündeme getirdi.
ABD tarafının ateşkes yerine ‘insani duraklama’dan söz ettiğini belirten muhabir, Türk tarafı için ise bunun yeterli olmadığını aktardı.