Çevre Bakanı Özhaseki, 2023’ün tüm sektörlerde yeşil dönüşüme yönelik adımların gerçekleştiği bir yıl olduğunu ifade etti. İklim Kanunu’nun önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelmesi ve yasalaşmasının ardından ikincil mevzuat çalışmalarına başlanılacak.
Meltem Güneş – İklim krizi her gün şiddetini artırırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişkliği Bakanlığı, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda Türkiye’nin “Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi”ni yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. İklim Kanunu’nun önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelmesi ve yasalaşmasının ardından mevzuat çalışmalarına başlanılacak.
‘Adım atılacak’
İklim Değişikliği Başkanlığı’nın 2023 Faaliyet Raporu’nun sunuşunu kaleme alan Bakan Mehmet Özhaseki, 2023’ün iklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik alandaki çok yönlü etkilerinin dikkate alındığı, kalkınma öncelikleri çerçevesinde ekonominin her alanında ve tüm sektörlerde yeşil dönüşüme yönelik adımların gerçekleştiği bir yıl olduğunu ifade etti. Özhaseki, Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi’ni de yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Her il için eylem planı
Yayımlanan rapora göre, iklim değişikliğine uyum ve mücadele kapsamında Türkiye’nin hukuki alt yapısının geliştirilmesine yönelik; İklim Kanunu’nun yasalaşmasının ardından ikincil mevzuat çalışmalarına başlanılacak ve mevcut hukuki alt yapı ile uluslararası iyi örnekler incelenecek. “Yerel İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planları” yönetmeliği çıkarılarak her il için eylem planlarının hazırlanması sağlanacak. Bu yıl, sera gazı emisyonlarının izlenmesi ile ilgili mevzuat revizyonunun yapılması da planlanıyor.
Kaynak araştırılacak
Sera gazı emisyonlarını azaltacak, iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlayacak yatırımlar için finansal kaynaklar araştırılacak ve hibe programları geliştirilecek.